HomeNieuwsSuccesvolle Kennisdag van HSK en Mentaal Beter: ‘Vernieuwen of verbeteren?’

Succesvolle Kennisdag van HSK en Mentaal Beter: ‘Vernieuwen of verbeteren?’

Op vrijdag 27 september kwamen zo’n zeshonderd behandelaren van HSK en Mentaal Beter bijeen in het Beatrix Theater in Utrecht voor de jaarlijkse kennisdag. Dit jaar stond het evenement in het teken van ‘Vernieuwen of verbeteren?’. Naast verdieping en kennisuitwisseling bood de dag ook volop ruimte voor onderlinge verbinding tussen collega’s.

Kennis vergaren en delen

Het eerste deel van het programma draaide om kennis vergaren en delen. Psychiater en hoogleraar Christiaan Vinkers hield een inspirerende lezing over het onderwerp: ‘Staat de DSM innovatie in de psychiatrie in de weg?’. Hij benadrukte zowel de waarde van de DSM als diagnostisch hulpmiddel, als de beperkingen ervan.

Na een korte pauze volgden vier onderzoekspresentaties van collega’s Drs. Eva Vermeulen, Matthijs Wolters MSc., Ingrid van der Lecq MSc., en Joost Gülpen MSc. Zij bespraken actuele vraagstukken in de GGZ, waaronder de effectiviteit van oplossingsgerichte therapie en de intergenerationele overdracht van angststoornissen van ouders op kinderen.

Focus op kunde

Tijdens het tweede deel van de dag lag de nadruk op kunde. Er waren maar liefst achttien verschillende workshops, medewerkers konden zelf kiezen aan welke twee zij wilden deelnemen. De onderwerpen varieerden van de behandeling van functioneel-neurologische-symptoomstoornissen en de invloed van hormonen bij vrouwen in de psychiatrie tot interculturele hulpverlening: hoe pak je dat aan?

Verbinding

De dag werd afgesloten met een terugblik op een inspirerende en leerzame bijeenkomst. Collega’s waren enthousiast: velen gaven aan dat ze nieuwe inzichten en praktische tools hadden gekregen die ze direct in hun werk kunnen toepassen. Daarnaast werd het sociale aspect enorm gewaardeerd; het was voor velen een mooi moment om elkaar weer te zien en samen bezig te zijn met het vak. Nieuwsgierig naar hoe dat eruitzag? Bekijk de video hieronder!