Functioneel-neurologische-symptoomstoornis

Wat is een functioneel-neurologische-stoornis?

Een conversiestoornis wordt ook wel aangeduid als een functioneel-neurologische- symptoomstoornis. Een functioneel-neurologische-stoornis werd voorheen ook wel een conversiestoornis genoemd. De meeste neurologen, therapeuten en fysiotherapeuten spreken tegenwoordig over een functionele stoornis of FNS. Bij een functionele stoornis lijken klachten veroorzaakt te worden door een neurologische aandoening, maar na uitgebreid onderzoek door een neuroloog wordt er geen lichamelijke verklaring gevonden. Bekijk hieronder onze uitlegvideo.

Welke klachten horen bij een functioneel-neurologische-stoornis?

Een functioneel-neurologische-stoornis wordt gekenmerkt door verstoringen van de motorische (beweging) of sensorische (gevoel) functies.

Veel voorkomende klachten zijn verlamming, beven, schudden, ongecontroleerde bewegingen, verkrampingen, blindheid, gevoelsverlies, loopproblemen, spraakproblemen, wegrakingen of op epilepsie lijkende aanvallen.

De behandeling bij een functioneel-neurologische-stoornis

Sinds 2011 heeft HSK in Woerden een Landelijk Expertisecentrum voor functionele stoornissen waar cliënten (zowel volwassenen als kinderen) met functionele klachten terecht kunnen. Daarnaast hebben wij een locatie in Eindhoven en in Assen.

Binnen de HSK Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen worden cliënten behandeld conform het behandelprotocol van Hoogduin en collega’s. Dit komt overeen met de multidisciplinaire richtlijn Somatoforme stoornissen (Trimbos, 2011) en de Zorgstandaard Conversiestoornissen (2017) waar behandeling met hypnose wordt geadviseerd.
Het protocol bestaat uit een aantal klachtspecifieke behandelingen door middel van gedragstherapie, hypnose en/of katalepsie-inductie. Daarna, wanneer iemand grotendeels of volledig klachtenvrij is, wordt er aandacht besteed aan stressmanagement en terugvalpreventie. Met stressmanagement wordt er gekeken naar hoe spanning zich opbouwt en welke maatregelen kunnen worden toegepast om spanning te voorkomen of af te laten nemen.

De behandelingen zijn individueel, wij geven geen groepsbehandelingen. De behandelingen vinden om de week plaats en duren ongeveer een anderhalf uur. Een gemiddelde behandeling neemt ongeveer 10 sessies van anderhalf uur in beslag. Uiteraard behandelen wij net zo lang als nodig is.

“In november 2018 heb ik een storing in mijn hersenen gekregen. Na revalidatie in het ziekenhuis had mijn vriend informatie gevonden over HSK Expertisecentrum Functionele Bewegingsstoornissen die behandelingen hebben voor conversie. Ik was eerst terughoudend en wist niet zo goed of ik dit moest gaan doen. Nadat ik in juni 2019 een intake had gehad, was ik al meer overtuigd. ”

Review behandeling Expertisecentrum Functionele Bewegingsstoornissen

Wat is hypnose en katalepsie-inductie?

Alle hypnose is zelfhypnose: iemand bepaalt zelf in welke mate hij of zij wil ontspannen. In hypnose is iemand in diepe ontspanning waarbij het beleven van gevoel verandert. Onder hypnose is het bijvoorbeeld mogelijk om de armen en benen zwaar en ontspannen te maken, zodat iemand bijvoorbeeld trillingen of schokken kan tegenhouden of voorkomen. Anders dan dat we op tv of in films zien, is iemand onder hypnose volledig bij bewustzijn en heeft iemand zelf de volledige controle. Van iedere sessie maakt de therapeut een op maat gemaakte hypnose oefening die wordt opgenomen op de mobiel van de cliënt. Thuis zal hier dan mee geoefend worden.

Katalepsie-inductie is een techniek om gevoel van stijfheid in de spieren of een krachtig gevoel te bewerkstellingen. Het is een natuurlijk fenomeen dat zowel bij mensen als dieren voorkomt en is eigenlijk een verdedigingsmechanisme (freeze reactie). We kennen allemaal wel de ‘levende standbeelden’ die urenlang, zonder moeite, in een bepaalde houding kunnen blijven staan. Deze mensen gebruiken hoogstwaarschijnlijk ook katalepsie-inductie. Deze techniek kan worden toegepast bij onder andere verlamming, krachtsverlies, trillingen en loopproblemen.

Zowel voor hypnose en katalepsie is het belangrijk om thuis 5-10 keer per dag te oefenen. Als er zo vaak wordt geoefend, dan is iemand op een gegeven moment in staat om het aangeleerde gevoel ook op te wekken zonder in hypnose te zijn. Het is dus een intensieve behandeling.

Suzanne Zambon & Bram Cranen, producent Eyes & Ears Film hebben een prachtige documentaire gemaakt waar de behandeling met katalepsie-inductie bij aan bod komt. Mocht je na het zien van de documentaire nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Klik hier om de documentaire te zien.

functionele-stoornis

Onderzoek naar functionele stoornissen

De behandeling van functionele stoornissen bij HSK is uniek in Nederland. Onderzoek naar hypnose en katalepsie bij functionele stoornissen is nog erg summier. De HSK Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen proberen zo veel mogelijk bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en andere vooruitgang op het gebied van behandeling van functionele stoornissen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een nieuwe vragenlijst gericht op de functionele stoornissen ontwikkeld. Dit omdat er internationaal nog geen specifieke vragenlijst voor functionele klachten bestond.

Verblijfszorg

Sinds 2021 is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de Verblijfszorg. De Verblijfszorg bestaat uit 10 dagen waarbij er twee keer per dag een behandelsessie plaats vindt. De Verblijfszorg is bedoeld voor clienten met een ernstige functioneel-neurologische-symptoomstoornis of voor clienten die als gevolg van een lange reistijd onvoldoende kunnen profiteren van ambulante behandeling. De Verblijfszorg is gevestigd in het Antonius Ziekenhuis, tegenover het Expertisecentrum in Woerden. Helaas vergoeden nog niet alle zorgverzekeraars de Verblijfszorg. Neem van te voren even contact met ons op om te horen of uw zorgverzekeraar de Verblijfszorg ook wil vergoeden.

Ons behandelteam

Het team bestaat uit ongeveer twintig psychologen, die allen gespecialiseerd zijn in de behandeling van functionele stoornissen. Er bestaat een nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen en verschillende neurologen die gespecialiseerd zijn in bewegingsstoornissen.

Kosten

Klik hier voor meer informatie over de kosten op het kopje ‘vergoedingen’. Hier vind je informatie over de vergoedingen door de zorgverzekeraars voor volwassenen en hoe het is geregeld met de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen.

Vervoer

De meeste van onze cliënten komen zelfstandig of worden door een naaste gebracht. Indien dit niet mogelijk is voor jou, kun je taxivervoer organiseren. Dit kun je zelf aanvragen bij jouw verzekeraar. Indien wij jouw formulier moeten ondertekenen of stempelen, kun je het meenemen naar het intakegesprek.

Aanmelden en andere praktische zaken

Voordat je je bij ons aanmeldt, is het belangrijk dat een neurologische oorzaak voor de klachten is uitgesloten. Indien uit een neurologisch onderzoek blijkt dat er geen neurologische aandoeningen zijn, kun je je bij ons aanmelden. Tevens is er een verwijsbrief voor de Specialistische GGZ van jouw (huis)arts nodig. Je kunt je direct aanmelden via onderstaande knop en de verwijsbrief als bijlage toe voegen. Jouw (huis)arts kan je ook aanmelden via Zorgdomein.

Na jouw aanmelding zal de Service Desk contact met je opnemen om een intakegesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek worden de klachten in kaart gebracht. Indien je bij ons op de juiste plek bent, zal er een behandelplan worden opgesteld en de behandeling worden ingepland. De behandelsessies zijn individueel, vinden eenmaal per twee weken plaats en duren anderhalf uur.

Houd er rekening mee dat de locaties van de Expertisecentra in Woerden, Eindhoven en Assen zijn. In sommige gevallen kunnen ook sessies via beeldbellen plaatsvinden.

Kijk hier voor ervaringen van cliënten Zorgkaart Nederland

Aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.