Tics en ticstoornis
Wat zijn tics?
Tics zijn korte en plotselinge bewegingen of geluiden die iemand ongewenst maakt. Er kan sprake zijn van motorische (beweeg tics) en vocale tics (geluid tics):
Voorbeelden van beweegtics:
- Knipperen met de ogen
- Schudden met het hoofd
- De tong uitsteken
- De armen uitstrekken
- Een huppeltje maken
Voorbeelden van geluidtics:
- Snuffen
- Keelschrapen
- Piepgeluidjes maken
- Hum-geluidjes
- Woorden (na)zeggen
Deze lijst is onvolledig, tics zijn er in allerlei varianten. Ongeveer één op de vijf tot tien mensen heeft er als kind wel eens last van. Tics zijn dus helemaal niet zo zeldzaam. Meestal gaan ze binnen een jaar vanzelf over, maar als ze blijven kan er sprake zijn van een ticstoornis.
Klachten bij tics
Aan de tics gaan vaak bepaalde lichamelijke sensaties vooraf, zoals een gevoel van druk, kriebel, spanning, warmte of koude. Deze sensaties worden vaak als onaangenaam ervaren en zorgen voor een neiging de tics uit te voeren. Men ervaart vaak opluchting na uitvoering ervan.
En ze komen meestal niet alleen. Bijkomende klachten zijn concentratieproblemen, snel boos worden, druk zijn of dingen vaak moeten controleren. Soms zijn de bijkomende klachten nog vervelender dan de tics zelf.
Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?
Behandeling
Een behandeling van ticstoornis met cognitieve gedragstherapie levert bij de meeste mensen een klachtenverlichting op. Bij zo’n 70% van de mensen verminderen de ernst en het aantal tics met 30 tot 50%. Het is niet zo dat de ticstoornis altijd weg is na de behandeling, maar je ervaart doorgaans een sterker gevoel van controle.
Ons Expertisecentrum Tics is een specialistisch centrum voor de diagnostiek en behandeling van tics, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in ticstoornissen en bieden hoogwaardige zorg volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Het expertisecentrum is gevestigd in Woerden, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Breda.
“Hier word je serieus genomen en er wordt goed naar je geluisterd.”
Aanmelden
Heb je last van tics? Je kunt je bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen je om een verwijsbrief van jouw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. Onze Servicedesk zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Vind een direct locatie in uw omgeving
Er is altijd een HSK vestiging bij u in de buurt.
Vul hier uw postcode in om de dichtstbijzijnde vestiging te vinden: