5 tips om werk en privé in balans te houden
We denken dat het bij het leven hoort om ’s avonds uitgeput op de bank te ploffen. Sporten? Welnee, morgen weer een dag. Eten koken? Ach, die afhaalmaaltijden zijn ook prima. En gezellig iets drinken met vrienden? Dat kan eventueel wel in een weekend over een maand of drie. De vermoeidheid is goed in toom te houden, als je weet hoe je balans tussen werk en privé krijgt. In deze blogpost krijg je 5 tips om werk en privé in balans te houden.
1. Begin klein
Grote stappen, gauw thuis. Maar als je dan compleet uitgeblust thuiskomt, heb je daar alsnog niets aan. Daarom is het slim klein te beginnen met veranderingen die zorgen voor een betere balans tussen werk en privé. Onderzoek bijvoorbeeld eens of je de mogelijkheid hebt om een middag thuis te werken of dat je misschien wat kan schuiven in je planning, zodat het je tijdswinst oplevert. Je hoeft je leven niet rigoureus om te gooien. Begin klein om aan veranderingen te wennen.
2. Prioriteiten stellen
We willen alles en het liefst ook tegelijkertijd. Op bezoek bij de familie, sporten, goed werk afleveren, die ene vriend(in) helpen verhuizen, met de kinderen naar judo, voetbal, en tennis en de hond moet ook nog naar de trimsalon. Oh, en wanneer was dat vrijwilligerswerk ook alweer? Om te voorkomen dat je tachtig uur per week in anderen steekt — terwijl je het zelf zo verdient om op te laden —, maak je een schema waar je prioriteiten stelt. Schrijf op wat je belangrijk vindt, hoeveel tijd je erin steekt, hoeveel procent van je energie je erin steekt en of het uiteindelijk energie kost of oplevert.
3. Zeg vaker nee
Vaak vinden we het moeilijk nee te zeggen. Waarom? Omdat het zoeken naar waardering en erkenning er bij ons ingebakken zit. Zeggen we nee, dan zijn we bang dat we de ander teleurstellen en dat de waardering daalt. Toch loont het ontzettend om vaker nee te zeggen en zo bijvoorbeeld tijd voor jezelf te hebben. Daarnaast waardeert de ander je wellicht juist meer: door nee te zeggen, weet de ander dat je ‘ja’s’ oprecht zijn. Je komt over als eerlijk, betrouwbaar en doelgericht.
Vind je het moeilijk nee te zeggen? Een aantal zinnen die je helpen:
- ‘Nee, dat lukt mij nu niet, maar X kan je hier ontzettend goed mee helpen’
- ‘Nee, ik heb daar nu geen tijd voor, maar volgende maand help ik je graag’
- ‘Nee, ik kan je nu niet helpen, maar met deze tips kom je zelf ongetwijfeld een heel eind’
4. Plan tijd in voor jezelf
Een goede balans tussen werk en privé vereist een knap staaltje time management. Onlangs verscheen in NRC een interview met bedrijfsarts Willem van Rhenen. Hij vertelt dat we niet per se te veel werken, maar dat we te weinig opladen. Het is de kunst te vinden wat ons energie geeft — dingen die structureel gelukkig maken. Of we voldoende zeggenschap hebben over hoe we onze tijd indelen, is bepalend voor een geluksgevoel. Plan daarom je tijd slim in én zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan je hobby. Wist je dat goed time management ook daadwerkelijk tijd oplevert? Het maken van een planning geeft rust en volgens managementgoeroes levert iedere minuut die je plant tien minuten tijdskorting op bij de uitvoer van je werk.
5. Krijg energie van mental coaching
Dankzij mental coaching krijg je inzicht in je huidige functioneren. Het helpt je buiten de kaders te denken, zodat je nieuwe mogelijkheden ontdekt. Andere manieren van reageren en handelen helpen je de balans tussen werk en privé te creëren en te behouden. Wellicht is het een idee je te richten op persoonlijk leiderschap om grip te krijgen op persoonlijke ontwikkeling? Leren en ontwikkelen geeft vaak veel energie én het reduceert stress en faalangst.
Meer informatie over mental coaching
Wil je meer informatie over mental coaching? Onze collega’s van Vitalmindz bieden diverse preventieve interventies, waaronder mental coaching, en helpen je graag op weg. Neem gerust contact op met Vitalmindz voor een vrijblijvend gesprek!